A Középvállalati Fejlesztési Program gyakorlati pillére

A program HGC alatt a gyakorlatban azon fejlődő kis- és középvállalkozásokat érti, akik nem csupán a jelen, hanem a jövő iránt is elkötelezettek. A HGC Akadémia egyszerre szakmai tudásbázis, tehetséggondozó és fejlesztési program és tudásközvetítő platform. Ennek keretében történik a hazai feldolgozóipari KKV-szegmensben felmerülő valós piaci igények feltárása, az adatok összesítése, elemzése. A felmérések alapján állítjuk össze a konkrét képzési anyagot, valamint ezen a platformon rendszerezzük a partneri kapcsolatok révén összegyűjtött jó gyakorlatokat. Az így létrejövő egyedülálló tudásanyagot képzéseken keresztül tesszük elérhetővé az érdeklődők számára. A célunk, hogy elősegítsük a résztvevő HGC-k következő fejlődési szakaszba lépését. Az itt kidolgozott támogatási, fejlesztési módszertan ugyanakkor hasznosítható lesz más szegmensekben is.
A HGC Akadémia előkészítése során elemeztük a követendő képzési és motiválási gyakorlatokat, nemzetközi konzorciumi partnerek bevonásával kidolgozzuk a szervezet koncepcióját és cselekvési és fejlesztési tervét, valamint telefonos és személyes interjúkkal elvégezzük a célcsoport igényfelmérését.

A motivációs vállalkozásfejlesztési képzési program része az alábbi ismeretek átadása:

  • nemzetközi piacralépés, terjeszkedés, külföldi helyi szervezetekkel való együttműködés kialakítása KKV-k külpiacra jutásának érdekében,
  • növekedésmenedzsment, HR fejlesztés,
  • ipari digitalizáció és automatizáció,
  • innováció és együttműködés, finanszírozási lehetőségek

A motivációs képzések keretében már több mint kétszáz vállalkozás részére tartottunk hazai workshopokat, már több mint százhúsz vállalkozás részére szerveztünk cégre szabott on-the-job mentor programokat, és biztosítottunk számukra részvételi lehetőséget tematikus nemzetközi szakmai utakon és szervezünk külgazdasági szakemberek bevonásával piacbővítési B2B fórumokat.  HGC Középvállalati Fejlesztési Programban résztvevő vállalkozások részére 2018 novemberétől elindultak azok a beszállítói fórumok, amelyeken a vállalatoknak lehetőség nyílik, hogy új nyugat-európai piacok felé nyitva, új iparágakba kapcsolódhassanak be.


Workshop eredmények:

Mire van szükségünk ahhoz, hogy a vállalkozásunk valóban fejlődni tudjon? – erre a kérdésre várta a választ az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. azokon a workshopokon, amelyeket 2018 tavaszán szerveztek országszerte a növekedésre képes feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozásoknak. A HGC Akadémia keretében három hónap alatt 17 workshopot szerveztek 18 munkatárs közreműködésével. Ezeken 222 vállalkozás vett részt, amelyek együttesen csaknem 10 ezer főt foglalkoztatnak, összárbevételük pedig eléri a 225 milliárd forintot évente.
 


Fotó –  Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár és
Dr. Bárdos Krisztina az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
jobbra Barta Balás HGC Akadémia projektvezető

Bővebben

HGC honlap Tudásbázis

A tudásbázis és vállalkozásfejlesztési együttműködést célzó közösség kialakítását több módon kívánjuk elérni. 

  • Egyrészt kiadásra kerül a sikeres vállalkozók lexikonja amelyben bemutatjuk az 70 legjobb például szolgáló feldolgozóipari HGC-t, és interjúkat készítünk azok vezetőivel. 
  • Webinar formájában elérhetővé tesszük a program eredményeit
  • 80 vállalakozás számára biztosítunk piackutatást és hozunk létre nemzetközi partneradatbázist. 
  • Az akadémia működésének részeként szakpolitikai ajánlásokat megfogalmazó dokumentumot készítünk, amelyben összegezzük a megvalósított képzések eredményeit.
Magyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.