HGC (High Growth Company) tudástárA Középvállalati Fejlesztési Program célja, hogy a HGC vállalkozások fejélesztési lehetőségeiken túl megismerkedhessenek a számukra releváns technológiai jövőképpel és el tudják helyezni magukat ezen a térképen. A fejlesztendő és megvitatandó részterületek többek között a gyártás-optimalizáció, a ciklusidő, a termelési hatékonyság, az automatizáció vagy a robotizáció.

A tudástárban a  HGC Akadémia keretében szervezett HGC nemzetközi tematikus szakmai utak során megismert korszerű technológiai megoldásokat, az iparágakban elindult tendenciákat, kutatás-fejlesztési programokat, technológiai újításokat mutatjuk be.
 


ARENA2036 – Aktív kutatási környezet az autók következő generációja számára

Az ARENA2036 Németország legnagyobb és legjelentősebb mobilitással foglalkozó kutatási platformja. A jövő teljességgel digitalizált járművének egész értékláncát itt álmodják és valósítják meg. A tudomány és az iparág találkozási pontját képviselő ARENA2036 a fenntartható autógépészet és gépjárműgyártás hajtómotorja. Ez képezi a járművek következő generációjának alappillérét, amelynél a rugalmasságon alapuló mobilitás tekinthető a kulcstényezőnek.

ARENA 2036 – Stuttgart

 

A jövő a mi termékünk

A Fraunhofer Európa legnagyobb alkalmazott kutatásra specializálódott kutatóintézete. Kutatási területei olyan alapvető emberi szükségletekre épülnek, mint az egészség, a biztonság, a kommunikáció, a mobilitás, az energia és a környezet.

FRAUNHOFER IPA

 

Robottechnológia és virtuális valóság

Rendkívül gyors technológiai fejlődésnek lehettünk tanúi az eltelt időszakban. Néhány éve az iparági szereplők még meglehetősen mérsékelt érdeklődést mutattak az innovatív robotalkalmazások irányába.

Ma viszont az IFR (Nemzetközi Robotikai Szövetség) várakozása szerint 2015 és 2018 között az ipari szektorban több mint 150 ezer, a magánszférában pedig körülbelül 35 millió új szolgáltató robot talál majd gazdára.

A Virtuális valóság szimulációk használata pedig a jövőbeli termelési munkaállomások tervezéséhez elengedhetetlen és fontos technológiai eszköze lett.

Robot- és virtuális technológiák

 

BMW ahol minden perc számít

A HGC Akadémia tematikus szakmai útjain a résztvevő szakemberek a gyártói környezetben ismerkedhetnek meg az alkalmazott robottechnológiai megoldásokkal. A Müncheni tematikus szakmai út részeként a BMW legnagyobb gyárban szerezhettek szakmai tapasztalatokat. Az autógyártásban minden perc számít: ha egy szükséges alkatrész nem áll rendelkezésre, vagy a rendszer meghibásodik, az egész tömegtermelési folyamat megakad és a teljes értéklánc megtörik. A BMW-nél az intelligens adatelemzési rendszer biztosítja a folyamat stabilitását és hatékonyságát.

BMW gyártástechnológiaMagyarország Kormánya - Európai Regionális Fejlesztési Alap - Széchenyi 2020
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.